Back to the top

Biografie

Când trecutul, prezentul
și viitorul sunt puse la un loc…

citește totul despre mine.

  Sunt Andreea Bălan, m-am născut în România, într-un oraș mic. Mică eram și eu când mi-am dat seama că dansul și vocea mea vreau să depășească granițele casei părintești. Așa că am pornit spre cea mai mare aventură a vieții mele.

  Am fost printre puțini artiști care au început să scrie istorie în cultura și muzica pop–dance din România. Prima apariție TV a fost în anul 1994, la vârsta de 10 ani. Când mă uit în spate nici nu îmi vine să cred că au trecut atâția ani de când eu m-am dedicat muzicii și dansului. În anul 1999, am debutat în trupa ANDRE și sincer – nu eram pregătită pentru acest succes. Am devenit una dintre cele mai cunoscute și ascultate trupe din România. După această perioadă, am fost pusă la zid de mai multe ori. Probabil succesul vine și cu partea ascunsă, puțin cunoscută de public. Totuși, cred că acest început de carieră a rămas adânc întipărit în memoria fanilor mei, iar nostalgia acelei perioade nu mă cuprinde doar pe mine, ci probabil pe toate generațiile ce au prins anii 2000.

  Era cât se poate de clar pentru mine că trebuie să merg mai departe, să trec la următorul nivel. Iar maturizarea mea artistică a început când am renunțat la tot ce aveam până atunci și am început de la zero – o nouă carieră solo, o nouă viață, o nouă Andreea. Am explorat mai multe stiluri muzicale, mi-am scris versurile, mi-am depășit limita fizică, am făcut tot ce mi-a stat în putință să devin un artist mai bun. Se pare că publicul a apreciat mereu munca mea, cariera solo nefiind ocolită de premii și tot ce pot să fac e să fiu recunoscătoare pentru acest continuu suport. Și știu că dacă v-aș spune că uneori nu v-am avut decât pe voi alături, ați crede că mint.

  Toate momentele grele au fost refulate în muzică și dans. Dans. Da, dansul m-a însoțit mereu. Și ce mă bucură și mai tare e că, luptând alături de Petrișor Rudge în cadrul emisiunii Dansez pentru tine”, pentru visul lui – pentru visul nostru, am ajuns să câștigăm premii importante acasă și în Mexic. Și acum, dansez în continuare alături de el, alături de o echipă minunată de fete și un band extraordinar. Show-urile mele au devenind cu adevărat niște show-uri unice în România în care coreografia, lumina, costumele, dansul și muzica se împletesc armonios, iar când publicul aplaudă, inima mi se umple de fericire uitând de tot efortul, de oboseală, de vânătăile de la dans, de faptul că uneori petrec prea puțin timp alături de familie.

  Sunt multe lucruri de zis, iar scrisoarea aceasta nu poate să se lungească la nesfârșit. Voi rămâne în continuare, Andreea Bălan, o artistă într-o continuă transformare, o energie vie transpusă în muzică și dans, un om care susține libertatea și exprimarea liberă, un om care promovează lucrurile făcute cu inima în primul rând.

  E o scrisoare pe care totuși nu o închid acum, e o scrisoare deschisă pe care pot  să o completez an de an doar alături de voi…

Vă mulțumesc,

1994-1999

1994
Andreea Bălan cu prima apariție TV în cadrul emisiunii „Ba Da, Ba Nu”.

1996
Lansează primul album solo, „Amețiți de fum”.

1998
Obține trofeul „Mica Prințesă” la festivalul internațional „Micul Prinț”, în același an participă la Gala Eurovision, în afara concursului, din cauza vârstei.

1999-2002

1999
În primavară lansează primul album, „La întâlnire”. În luna august obțin trofeul festivalului de la Mamaia cu melodia „Liberă la mare”.
La scurt timp lansează al 2-lea album, „Noapte de vis” (Moșule, ce tânăr ești), urmând ca în noiembrie să apară videoclipul „Noapte de vis” de pe albumul cu același nume.

2000
Primăvara marchează al 3-lea album, „Prima iubire”, iar luna aprilie lansarea videoclipului „Prima iubire”. Mai târziu în luna iulie apare videoclipul „Lasă-mă papa la mare” de pe albumul „Prima iubire”.
În toamnă lansează al 4-lea album, „Am să-mi fac de cap”, în noiembrie apare videoclipul “Am să-mi fac de cap”.

2001
Obțin trofeul “Otto Bravo” pentru cea mai bună trupă adolescentină.
Apare și videoclipul „Flori de tei” de pe albumul „Am să-mi fac de cap”, în luna februarie.
În primăvară lansează al 5-lea album, “Best of Andre”.
În aprilie apare videoclipul “Sună-mă” de pe albumul „Am să-mi fac de cap”.
Mai târziu în toamnă lansează al 6-lea album, „O noapte și o zi”, urmând ca în octombrie să apară și videoclipul „O noapte și o zi” de pe album.

2002
Luna februarie culminează cu 4 discuri de platină și unul de aur, pentru 1.500.000 de exemplare vândute și primesc titlul „PRINȚESELE MUZICII DANCE DIN ROMÂNIA”.

2002

Andreea Bălan lansează în luna mai videoclipul „Te joci cu mine”, urmând ca în iunie să lanseze primul album solo „Te joci cu mine”.

În noiembrie apare și videoclipul „Liberă din nou”, lansând totodată cel de-al 2-lea album solo „Liberă din nou”.

2003

Lansează ediția limitată a maxi-single-ului „Plâng de dor”.

În iunie apare videoclipul „Nopți de vară” de pe albumul „Liberă din nou”.

Obține locul 1 la festivalul de la Mamaia, la secțiunea șlagăre, cu melodia „Nopți de vară”.

2004

Un început de an în forță cu videoclipul „Aparențe” de pe albumul „Așa sunt eu”. Mai târziu, în aprilie, lansează cel de-al 3-lea album solo, „Așa sunt eu”.

Luna iunie vine cu un nou videoclipul „Oops eroare!” de pe albumul „Așa sunt eu”.

2005

În februarie apare videoclipul „Evadez” de pe albumul „Așa sunt eu”.

La premiile MTV primește premiul pentru cel mai bun site.

În iunie apare videoclipul „Invidia”, iar în noiembrie videoclipul „O străină” de pe albumul „Așa sunt eu”.

În decembrie în urma voturilor de pe internet, revista Apropo Tv o desemnează cea mai bună artistă.

2006

În octombrie apare clipul „Nu știu să fiu numai pentru tine” în colaborare cu Keo, melodia fiind primul single de pe albumul „AndreeaB”.

În noiembrie urmând să lanseze și al 4-lea album solo „AndreeaB”.

2007

În lunile martie și aprilie participă la emisiunea „Dansez pentru tine” luptând alături de Perișor Ruge pentru visul acestuia și obțin împreună locul 3.

În iunie lansează videoclipul „Prinde-mă, aprinde-mă!” cel de-al doi-lea single de pe albumul „AndreeaB”.

În iulie primește trofeul “Featuring Best Hit” pentru melodia „Nu știu să fiu numai pentru tine” feat. Keo la premiile Top Hits de la Bacău

În octombrie și noiembrie reprezintă România împreună cu Petrișor la finala mondială “Dancing around the world” care a avut loc în Mexico City, competiție la care participă 11 țări, fiecare cu o pereche reprezentantă. Andreea și Petrișor obțin medalia de argint pentru România.

2008

În martie, tot împreună cu Petrișor, participă la emisiunea „Dansez pentru tine – Liga învingătorilor” ediție specială în care participă cele mai bune echipe din cele 4 ediții de până atunci, caștigând de data aceasta locul 1.

Lansează videoclipul melodiei “Baby get up and dance” în luna aprilie.

Iar în luna iulie primește trofeul “Best female” la premiile Romanian Top Hits de la Bacău.

2009

În februarie lansează music-hall-ul “SuperWoman” devenind astfel cântăreața-dansatoare.

În luna martie, împreună cu echipa managerială, creează primul show interactiv din România „Lecția de dans”, un show de 90 min în care publicul prezent la eveniment are ocazia să asculte cele mai cunoscute melodii ale Andreei, dar și să învețe să danseze 4 stiluri de dans (salsa, samba, rock&roll, passo doble) de la Bursucu (coregraf Dansez pentru tine), după ce Andreea și Petrișor le exemplifică.

În mai lansează albumul nr. 5 din carieră solo “SuperWoman” prezentând la spectacolul de lansare show-ul „Lecția de dans”.

În septembrie surprinde din nou cu un nou single care se numește “God”.

În decembrie lansează www.lectiadedans.ro – primul site pentru concerte al unui artist român care prezintă cele 4 variante de show ale artistei cu desfășurătoare și cu momente din diferite spectacole.

2010

În aprilie lansează single-ul “Trippin”, melodie care marchează o schimbare de stil și o repoziționare pe muzica dance/club.

În mai lansează videoclipul “Trippin” – primul filmat în străinătate, în insula Corfu, clipul bucurându-se de reacții pozitive imediate, având într-o lună 700 000 de vizualizări, mai apoi, în săptămâna 13- 18 iulie, “Trippin” devine No1 la Radio Zu pentru a 2-a oară în Most Wanted.

În noiembrie lansează “Crazy about you”, un nou single menit să continue succesul “Trippin”.

2011

În februarie lansează “Dancing show” – un spectacol de revistă în care se cânta numai hit-uri și se dansează diferite stiluri de dans de la flamenco, country, salsa, până la balet și contemporan. Spectaculozitatea figurilor acrobatice, diversitatea costumelor și numărul mare de schimbări de ținute face ca acest show să fie unic în România.

În aprilie demarează împreună cu echipa MixMusic cel mai mare turneu muzical făcut vreodată în România – Mix Music Evolution Tour – 33 de orașe, în total 100 de evenimente.

Lansează în luna mai single-ul “Like a Bunny“, o piesa dance cu beaturi fresh menite să inunde toate cluburile în vara care urmează. Toamna vine la RMA cu premiul „Cel mai sexy videoclip – Like a bunny” din partea revistei FHM. Lansează și un nou show conceput special pentru cluburi “The bunny show”.

În noiembrie lansează un remake al melodiei Andre – „Moșule ce tânăr ești”. Iar în decembrie – lansează un nou concept de show special pentru sărbătorile de iarnă “Christmas Party”.

2012

În martie lansează un nou single “Money Love” în care pune materialismul la zid și îndeamnă toate domnișoarele să nu-și vândă dragostea pe bani.

Lansează și un nou concept de show pentru vara 2012 – “BEACH PARTY”. Pentru promovarea acestui nou show, s-a remixat hit-ul „Lasă-mă papa la mare”.

În octombrie lansează un nou videoclip, al 25 -lea din carieră, „Mă doare fără tine”.

2013

Anul începe cu lansarea unui single nou în colaborare cu Mike Diamondz – “Things u do 2 me” și totodată un show spectaculos de vară – “CARNAVAL SHOW”.

În octombrie lansează al 27 videoclip din cariera: „IUBI”.

2014

În februarie lansează cu videoclip melodia “Décor”, o piesa inspirată din viața personală.

Toamna vine cu un nou videoclip “Super Soaker”, dar și un nou concept de show “African Show”.

În noiembrie, inspirată din viața personală, Andreea lansează melodia „RECE“ cu un videoclip foarte personal și emoționant.

2015

În martie lansează “BAILA”, o melodie catchy de vară în limba română dar cu refrenul în spaniolă.

În iunie lansează “Throw your money” un videoclip foarte cool filmat în America.

În august, Andreea Bălan împreună cu artistul Cortes, lansează o super piesă „Uită-mă” cu un videoclip filmat tot în America.

În septembrie caștigă trofeul BEST SHOW la Media Music Awards de la Sibiu unde face un super show alături de echipa sa.

În octombrie face un up-grade major în show-utile sale și decide să cânte 100% live cu band. Urmând ca în iarnă să relanseze “Christmas Show” în noua formulă cu trupa live și cu dansatori.

2016

În ianuarie lansează un nou videoclip “Baby be mine”.
În martie lansează un nou videoclip “ZIZI” împreună cu dansul bucuriei – Zizi, un dans cu mișcări simple menit să fie învățat și dansat de oricine.
În aprilie lansează un nou videoclip „Carusel”.

În octombrie naște primul copil – Ella Maya.

  Lansează Uită-mă” partea 2, în noiembrie, cu un nou videoclip la o baladă pop-rock care conține refrenul hit-ului Uită-mă”.

2017

Un început de an în forță cu o lansare de clip Sens Unic” filmat în Los Angeles și regizat de Edward Aninaru.

În martie, lansează un nou concept de show: “FANTEZIA SHOW”  – cu 3 părți – Fantezia Majorete, Fantezia Super Eroi și Fantezia de iarnă

În august lansează un nou clip Îți mai aduci aminte”.

Lansează în noiembrie un nou videoclip Fantezia de iarna”, dar și a 3-a parte din show-ul “FANTEZIA SHOW”.

2018

În februarie, lansează Tango în priviri” – o baladă plină de pasiune cu un videoclip în care dansul spune povești de suflet.

Mai târziu, în luna mai, lansează clipul Așa de frumos” în colaborare cu Silviu Mircescu (un actor foarte talentat).

Octombrie vine cu lansarea unui nou clipul PE DRUM” în colaborare cu Edward Sanda.

2019

În luna mai lansează melodia Paradis feat. Petrișor și totodata noul concept pentru concerte – Paradis Show,  plin de culoare si energie, bazat pe foarte multa coregrafie in stilul latino. 

În luna iulie relanseaza proiectul Andre cu piesa Reset la Inima si totodata noul show spectaculos marca Andre. 

Septembrie aduce o noua melodie de dragoste – Inger Pazitor

În noiembrie lanseaza impreuna cu Cortez, dupa 5 ani,  o noua colaborare cu piesa Suflete pereche

2020

În luna martie lanseaza Inima de fier – o super piesa motivationala venita in urma stopului cardiac suferit in urma cu un an 

In luna mai lanseaza un clip si o piesa de suflet plina de suferinta – Am crezut in basme

Luna august aduce un videoclip agresiv si plin de atitudine – Nu mai doare

Septembrie vine cu o piesa plina de emotie – Poveste de toamna, care are un videoclip foarte emotionant cu povesti reale de viata. 

Noiembrie aduce un nou single Andre – Nostalgii. 

2021

În februarie lanseaza Amintiri, un videoclip special care arata fotografiile unor fani impreuna cu parintii lor. 

In aprilie lanseaza videoclipul – Iubeste-ma Nu, mesajul fiind de empowerment pentru toate femeile care au fost ranite in dragoste.

In luna iulie lanseaza un videoclip foarte colorat si vesel despre distractia si iubirea la mare – Ne indragostim

Septembrie aduce o piesa foarte frumoasa si senzuala – Stele Cazatoare 

In luna octombrie lanseaza albumul motivational Soare dupa nori, al 6 lea album solo si videoclipul Soare dupa nori in care arata o noua Andreea, matura, pozitiva si vindecata in urma traumelor din trecut.

In luna decembrie relanseaza alaturi de Iuliana Beregoi – Mosule ce tanar esti.

2022

În

In luna februarie lanseaza Posibil Imposibilul, o piesa motivationala plina de energie, cu un videoclip plin de coregrafie. 

In peimavara participa la Dancing on Ice si prezinta 2 momente memorabile de dans pe gheata.

In lunile mai – iulie participa in America Express si obtine locul al 2lea

In luna septembrie lanseaza al 8 lea videoclip de pe albumul Soare dupa nori  – Dimineti cu tine

2023

In luna martie lanseaza videoclipul Cu inima ta, in colaborare cu Jador care face rapin 4 milioane de vizualizari.

In luna martie, imediat ce se termina de difuzat pe tv America Express, lanseaza Dor de casa, un videoclip despre calatorii si iubirea care mereu te aduce acasa

In luna mai filmeaza si lanseaza videoclipul Acum, un clip foarte romantic si senzual.

In luna august, are o noua colaborare u Whats Up si lanseaza – Baieti cu Inima in blugi

Luna octombrie vine cu o piesa foarte frumoasa cantata impreuna cu Ella, cu un videoclip jucaus in care apar ambele fetite Ella si Clara.

2024

În luna februarie lanseaza SuperIndragostiti, o balada de dragoste in care isi canta povstea de dragoste din viata reala.

In luna mai lanseaza Ploaie de vara – o melodie senzuala de dragoste

In luna august lanseaza  Povestea Sufletului meu, melodie care da titlul concertului aniversar si conceptual de pe 16 octombrie de la Sala Palatului. 

Andreea Bălan